Thajská kuchyně

je světově proslulá svými ostrými jídly. Je to samozřejmě pravda, ale patří to zároveň i mezi ustálené omyly. Chuťové spektrum je nesmírně rozmanité a pokud budete chvíli "zkoumat" a Váš jazyk to přežije, najdete mezi feferonkami i řadu dalších charakteristických příchutí, jejichž původcem je několik nepostradatelných ingrediencí: citronela, bazalka, koriandr, galangal, chilli, česnek, limetková šťáva, kokosové mléko a fermentovaná rybí omáčka. Řada návštěvníků Thajska se ovšem hlavně díky naprosto neopodstatněným hygienickým obavám připravuje o jeden z nejfantastičtějších kulinářských zážitků a stravuje se v "kamenných" restauracích různými nemastnými a neslanými (a také notně dražšími) napodobeninami evropských jídel. V nejhorším možném případě se uchýlí k "jistotě" Mc Donalds a podobných sítí, které jako houby po dešti zamořují i Thajsko.
Jídlo jako společenská událost

Nezapomínejte na to, že jídlo je tu společenskou událostí a evropské (nebo lépe řečeno české) způsoby stravování jsou pro většinu Thajců naprosto nepochopitelné. Platí tu jedno krásné úsloví: "Ty chceš jíst sám? - ty jsi blázen. Ty chceš spát sám? - ty jsi nemocný..."
Jak se jí

První čeho si při stolování všimnete: jí se lžící, která se drží v pravé ruce a vidličkou, kterou držíte v levé ruce se vše na lžíci přihrnuje. Strkat vidličku do úst se považuje za neslušné. Nůž se nepoužívá, protože jednak je vše posekané na drobné kousky a hlavně je nůž symbolem agrese, což je většině Thajců naprosto cizí. Nepostradatelnou výbavou jsou samozřejmě jídelní hůlky, bez kterých se zejména nudlová jídla nedají dopravit do úst. Na stole budete také většinou marně hledat sůl, která se nahrazuje rybí omáčkou, většinou s nadrobno nasekanými feferonkami. Je to sice o mnoho pálivější, ale také o mnoho zdravější. Oblíbenou přílohou (zejména v severním Thajsku) je lepkavá rýže, která se jí zásadně prsty pravé ruky.
Více stolovníků, více chodů

Všechna jídla se podávají najednou a ne po jednotlivých chodech a všichni si společně berou z misek nebo talířků na stolech na co mají právě chuť. Čím více je lidí u stolu, tím je větší výběr. Pravidlem bývá objednávat vždy o jeden chod více, než je přítomno stolovníků.
Kde se jí

Thajci nejsou zvyklí jíst doma. Jednak to odporuje jejich společenské letoře a hlavně na každém kroku narazíte na stánek s nějakou dobrotou nebo nepředstavitelné spektrum různých restaurací. Moje osobní zkušenost je taková, že vzhled stánku nebo restaurace je to poslední, co rozhoduje o lahodnosti podávaných jídel. Určitě si všimnete, jak jsou některé na první pohled primitivně zařízené pouliční stánkové restaurace doslova oblehnuté Thajci, kteří se tu ládují nějakou místní specialitou. Řada "farangů" se ke své velké škodě neodváží si něco v takovém zařízení objednat.
OVOCE
Banán

Thajský název: "kluaj"
Existuje řada druhů různých tvarů a velikostí.
Kokosový ořech

Thajský název: "maprao"
Zdrojem kopry a mléka. Vychlazený je velice osvěžující.
Custard jablko

Thajský název: "noj ná"
Sladké ovoce s mnoha semeny a bledě zelenou hrbolatou kůrou.
Durian

Thajský název: "turian"
Silně páchnoucí, ale chutné sladké ovoce. Velký plod se musí nejprve rozštípat mačetou.
Guava

Thajský název: "farang"
Thajci upřednostňují jíst ho ještě tvrdý, namočený do cukru a sušených feferonek.
Jackfruit

Thajský název: "kanún"
Sladké žluté ovoce kryté tlustou slupkou. Obrovský plod.
Jujube

Thajský název: "púdza"
Podobný chutí k jablku. Toto oválné zelené ovoce je známé jako Thajské jablko.
Langsart

Sladké ovoce s bledou hnědou kůží, která musí být opatrně oloupaná. Vnitřek je trochu trpký.
Lychee (ličí)

Thajský název: "linčí"
Sladké, šťavnaté ovoce v tvrdé, červené slupce. Asijský favorit.
Longan

Thajský název: "lamjaj"
Svůdné bílé ovoce s tmavě hnědou slupkou.
Mango

Thajský název: "mamuang"
Nebeský dárek když je zralé nebo s lepkavou rýží a krémem z kokosového ořechu.
Mangosten

Thajský název: "mangkút"
Tmavá purpurová slupka se sladkým, bílým ovocným vnitřkem. Vonný a aromatický
Mandarinka

Thajský název: "som čeng"
Papaya

Thajský název: "malako"
Hlavní součást "som-tamu" - kořeněného zeleného papayového salátu. Zralé ovoce by mělo být jedené s čerstvou citronovou šťávou.
Ananas

Thajský název: "saparot"
Má jedinečnou chuť.
Pomelo

Thajský název: "som-o"
Podobný grapefruitu velikostí a chutí, toto ovoce má tlustou slupku a není kyselé.
Rambutan

Thajský název: "ngau"
Šťavnaté ovocem ve špičaté červené kůži.
Rose apple

Thajský název: "čompú"
Zvonovité ovoce podobné jablku, uvnitř duté.
Santol

Thajský název: "kratorn"
Žlutá dužnina tohoto ovoce je obvykle slano-sladké chuti.
Sapodilla

Thajský název: "lamút"
Oválné ovoce s hnědou slupkou.
Star fruit (carambola)

Thajský název: "mafeung"
Ostře žluté ovoce když je zralé.
Meloun

Thajský název: "téng-mo"
Stejná chuť jako doma, červený nebo žlutý.
Dragon fruit (Pitihaja)

Thajský název: "kaew mangkon"
Pod tenkou slupkou je bílá lahodná dužnina s malými pecičkami.
Angle loofah

Boublium (thajské jméno)
Luffa acutangula (vědecké jméno)
ZELENINA
Chřest

Nó maj farang
Asparagus officinalis
Mladá kukuřice

Khao púd na
Zea mays Linn.
Hořká tykev (hořká okurka)

Mara
Momodica charantia
Brinjal

Makua
Solanum xanthocarpum
Žampion

Hed kradum
Agaricus bisporus, var. albida
Zelí

Kalamplí
Brassica oleracea, var, capitata Linn.
Celer

Kchun čáj
Apium graveolens L ..
Paprika

Phrik yai
Paprika annuum.
Čínská kapusta

Khana
Brassica alboglaba.
Čínská ředkev

Pakkard hua
Raphanus sativas, var. longipinatus
Kadeřavý salát

Pakkard kao
Lactuca sativa, var. capitata
Okurka

Taéng-kvá
Cucumis sativus
Česnek

Kra tiam
Allium sativum
Zázvor

Khing
Zingiber officinale
Pálivá paprika, feferonka

Prik kinu
Capsicum frutescens.
Webová stránka byla vytvořena pomocí on-line webgenerátoru WebSnadno.cz